loading...
پیامک دیالوگ داستان کاریکلماتور
سید محمد بازدید : 100 سه شنبه 26 خرداد 1394 نظرات (0)

 

 

 

 

 

 

 

دیالوگ ماندگار جدایی نادر از سیمین

 

نادر (پیمان معادی): اون نمیدونه من پسرشم ، ولی من که میدونم اون پدرمه

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

بازیگران : لیلا حاتمی، شهاب حسینی، پیمان معادی، ساره بیات، سارینا فرهادی، بابک کریمی، علی‌اصغر شهبازی، شیرین یزدان‌بخش و مریلا زارعی
 

داستان :

سیمین ( لیلا حاتمی ) و نادر ( پیمان معادی ) زوجی هستند که بر سر نگهداری از پدر نادر اختلاف نظر دارند. سیمین قصد دارد تا به همراه نادر و دخترشان ترمه ( سارینا فرهادی ) جهت زندگی به خارج از کشور برود اما نادر نمی تواند پدر پیرش را رها کند.؛ پدر نادر پیرتر از آن است که بتواند از خودش مراقبت کند و متاسفانه آلزایمر هم دارد. بنابراین سیمین به دادگاه رفته و تقاضای طلاق از نادر را می دهد و همچنین از دادگاه می خواهد تا حضانت فرزندش را هم بر عهده بگیرد، اما دادگاه با سپردن حضانت ترمه به سیمین مخالفت می کند. از طرفی ترمه برای اینکه شاید بتواند مادرش را پیش پدرش برگرداند، تصمیم گرفته تا پیش پدرش زندگی کند چون می داند که مادرش بدون او جایی نمی رود!. بعد از دادگاه، سیمین به خانه مادری اش می رود و نادر هم برای مراقبت از پدرش، مستخدمی به نام راضیه ( ساره بیات ) که باردار استرا استخدام می کند. راضیه بدون اینکه به شوهرش حجت ( شهاب حسینی ) بگوید ، قبول کرده تا در خانه نادر کار کند. در یک روز هنگامی که نادر به خانه اش بر می گردد متوجه می شود که دستان پدرش به تخت بسته شده است و خبری از مستخدم نیست؛ هنگامی که راضیه به خانه بر می گردد دعوای شدیدی بین نادر و راضیه انجام می شود و نادر در جلوی درب خانه اش، راضیه را به سمت راه پله هل می دهد و... 
 

حاشیه :

جدایی نادر از سیمین و اخراجی های 3 ، مسلماً پر حاشیه ترین فیلمهای سال 89 بودند. جدایی نادر از سیمین یکی از بهترین فیلمهای بیست و نهمین جشنواره فجر امسال بود اما بیشتر از اینکه خود فیلم به عنوان یک اثر سینمایی فاخر مطرح شود، بحث مسائل حاشیه ای آن مطرح بود. حاشیه ها البته از قبل از این فیلم و در زمان اکران فیلم درباره الی بوجود آمد؛ عدم اعتراض اصغر فرهادی به نحوه اکران ناقص درباره الی که همزمان با اتفاقات بعد از انتخابات سال 88 بود ، صحبت های وی در حمایت از محسن مخملباف و دیگر فیلمسازان خارج از کشور که شرایط فیلمسازی در ایران را ندارند و درخواست از مسئولان برای محیا کردن شرایط فیلمسازی این افراد در ایران در جشن خانه سینما که مدتی به لغو مجوز ساخت جدایی نادر از سیمین منجر شد و... از جمله دلایلی بود که باعث بوجود آمدن حواشی عجیب و غریب درباره فیلم جدایی نادر از سیمین شد. کار تا جایی پیش رفت که تماشاگران کمپبی برای حمایت از فیلم جدایی نادر از سیمین تشكيل دادند و با همدیگر قرار گذاشتند تا هنگامی که فیلم اکران شد، با استقبال بی نظیر از آن ، مانع از جابجایی رکورد فروش احتمالی فیلم اخراجی های 3 که مسعود ده نمکی کارگردان آن است، شوند. بهرحال تا الان که این مطلب را می نویسم ، اخراجی های 3 که همزمان با جدایی نادر از سیمین اکران شده بود ، توانسته فروشی بسیار بالاتر از جدایی نادر از سیمین داشته باشد.

 
درباره جدایی نادر از سیمین :

حال هوای فیلم مانند اثر قبلی فرهادی است. انسانهایی که در مواجه با مشکلات، اخلاق را فراموش می کنند و دائما رنگ عوض می کنند!

فیلمبرداری به سبک " دوربین در دست " انجام گرفته که باعث شده تا شخصیت های داستان باورپذیر تر ، از آب در بیایند. فیلمبردار فیلم محمود کلاری است.

پیمان معادی و شهاب حسینی بهترین بازیگران جدایی نادر از سیمین هستند.


قبل از شروع فیلم، بعضی از تماشاگران بدون هیچ دلیل خاصی نام فرهادی را تکرار می کردند و تشویق می کردند! برایمدتی تماشاگران سالن سینما را با ورزشگاه اشتباه گرفته بوند!

پیمان معادی قبلا فیلمنامه نویس بوده اما به عنوان بازیگر، تنها 2 فیلم در کارنامه اش دارد ، درباره الی اولین تجربه بازیگری او بود و حالا با بازی در جدایی نادر از سیمین توانسته جایزه معتبر خرس نقره ای را از جشنواره برلین دریافت کند. جنس بازی پیمان معادی از آن تیپ هایی است که کمتر در سینمایی ایران دیده شده. در سینمای این روزهای ایران معمولا بازیگران فیلمنامه را روخوانی می کنند و هیچ خلاقیتی در پروش دیالوگ ها بکار نمی برند؛ پیمان معادی از معدود بازیگرانی است که دیالوگ را پروش می دهد و آن را به طبیعی ترین شکل ممکن به تماشاگر منتقل می کند. در کل سینمای ایران به کسانی مثل معادی نیاز دارد.

یکی از مشکلات فیلم عدم تناسب سنی بین پدر ( نادر ) و دختر ( ترمه ) است. پیمان معادی در فیلم درباره الی ، در نقش یک مرد جوان حضور داشت و حالا در جدایی نادر از سیمین، او یک دختر 11 ساله دارد! حتی ریش هم نتوانسته سن معادی را بالا ببرد.

شهاب حسینی با اینکه حضور نسبتاً کوتاهی در فیلم دارد اما تاثیر گذار است. صحنه ی درگیری وی با نادر در بیمارستان یکی از طبیعی ترین دعواهایی است که می توانید در یک فیلم ایرانی ببینید!

بدترین بازیگر فیلم جدایی نادر از سیمین بدون شک دختر خانواده است! سارینا فرهادی دختر اصغر فرهادی و پریسا بخت آور است و با اینکه از بیس
ت و نهمین جشنواره فیلم فجر، کاندید بهترین بازیگر مکمل زن برای همین فیلم شدهاما با اینحال بازی او کاملا مبتنی بر فیلمنامه است و اصلا با بازی های واقع گرای دیگر بازیگران فیلم تناسبی ندارد هنوز دارم فکر می کنم که چرا در ایران بازیگران کم سن و سال با استعدادی نداریم که در چنین فیلمهایی از آنها استفاده کنیم؛ یکی مثل داکوتا فنینگ یا ابیگل برسلبین در هالیوود.


منتقدی می گفت: جدایی نادر از سیمین به دلیل به تصویر کشیدن فقر فرهنگی و همچنین انتقاد از سیستم قضایی ایران، مورد تایید جشنواره های خارج و به قول معروف خارج نشینان است. البته بی انصافی است که این اتهام را به اصغر فرهادی بزنیم. اصغر فرهادی از معدود کارگردان هایی است که میانه رو است ، در فیلمهایش نه بازیگران کاخ و لامبورگینی دارند ( مثل اکثر کمدی های امروز ایران ) نه بدبخت و عقب افتاده هستند؛ بلکه از طبقه متوسط جامعه اند.

نمی خواهم بهانه گیری کنم اما صحنه ای که نادر ، راضیه را به بیرون از خانه هل می دهد می توانست بهتر پرداخته شود.

در اواسط فیلم تعداد قابل توجهی از تماشاگران سالن سینما را ترک کردند.

نقش معلم مدرسه که مریلا زارعی آن را ایفا می کند، می توانست توسط بازیگر دیگری ایفا شود؛ البته منظورم این نیست که وی بازی بد
ی ارائه داده. شخصیت معلم مدرسه تقریبا در تمام صحنه ها در حاشیه قرار دارد و نقش چندانی در پیشبرد داستان ندارد. بنابراین فکر می کنم یک بازیگر گمنام تر از زارعی می توانست این نقش را باورپذیرتر کند.


در فیلمی صحنه ای وجود دارد که در آن نادر به دخترش که معنی کلمه گارانتی را، ضمانت یا تضمین معنی می کند، می گوید: کلمه تضمین یا ضمانت، عربی است و بجایش از کلمه فارسی پشتوانه استفاده کن. دختر می گوید : ولی اینجوری نمره ام کم می شود، که نادر در جوابش می گوید : بزار کم کنن. بعد از این دیالوگ تماشاگران شروع به دست زدن کردند.

سکانسی در فیلم هست که شهاب حسینی خودزنی می کند، بازی شهاب حسینی در این سکانس تماشایی است.

در تمام مدت زمانی که ساره بیات در صحنه حضور داشت، به این فکر می کردم که وی شباهت زیادی به ماریون کاتیلارد فرانسوی ( برنده اسکار بهترین بازیگر زن برای فیلم به رنگ ارمغان ) دارد! در اواسط فیلم تماشگری که کنارم نشسته بود، به دوستش گفت : این مستخدمه چقدر شبیه به زن دیکاپریو توی فیلم Inception است!! اینجا بود که فهمیدم تنها کسی نیستم که ساره بیات را شبیه به کاتیلارد می داند.

لیلا حاتمی کماکان جزو بهترین بازیگران ایران به حساب می آید. هنر وی در سکانس آغازین فیلم دیدنی است.

در کل جدایی نادر از سیمین بالاتر از استانداردهای امروز سینمای ایران است ولی در مقایسه با فیلم قبلی فرهادی یعنی درباره الی، ضعیف تر است. فرهادی سعی کرده تا شخصیت های داستانش را مانند درباره الی مرموز و پیچیده خلق کند اما واقعیت امر این است که شخصیت های فیلم جدایی نادر از سیمین در مقایسه با درباره الی ، بسیار ساده تر هستند.


چرا باید فیلم را ببینم؟ 

جدایی نادر از سیمین بهترین فیلمی هست که این روزها می توانید ببینید. دریافت اصلی ترین جوایز جشنواره برلین، گویای این حقیقت هست که جدایی نادر از سیمین را حتما باید دید!.

 

میثم کریمی 

کپی برداری از مطالب سایت تنها با ذکر نام سایت و نویسنده مطلب مجاز است.

 

کارگردان : اصغر فرهادی 

فیلمنامه: اصغر فرهادی

تهیه کننده: اصغر فرهادی

مدیر فیلمبرداری: محمود کلاری

طراح چهره پردازی: مهرداد میرکیانی

طراح صحنه و لباس: کیوان مقدم

صدابردار: محمود سماک باشی

دستیار اول کارگردان و برنامه ریز: حمیدرضا قربانی

منشی صحنه: مریم نراقی

تدوین: هایده صفی‌یاری

 

جدایی نادر از سیمین فیلمی است ایرانی با ژانر درام که در سال ۱۳۸۹ ساخته شد. این فیلم برندهٔ اسکار بهترین فیلم غیر انگلیسی‌زبانگردید.[۲] کارگردانی، نویسندگی و تهیه‌کنندگی آن را اصغر فرهادی بر عهده داشته‌است.[۳][۴] «جدایی نادر از سیمین» که در سطح بین‌المللی بیشتر با نام «یک جدایی» (A Separation) شناخته می‌شود، پنجمین اثر سینمایی اصغر فرهادی است و هم‌اکنون با فروش نزدیک به ۲۰ میلیون دلار، در صدر پرفروش‌ترین فیلم‌های تاریخ سینمای ایران قرار دارد. از بازیگران اصلی آن می‌توان پیمان معادی، لیلا حاتمی، شهاب حسینی، ساره بیات و مریلا زارعی را نام برد.

این فیلم مجموعاً بیش از ۵۰ جایزه جهانی را از آن خود کرده‌است که از آن جمله، چندین جایزه از بیست و نهمین جشنواره فیلم فجر و نیز جوایز معتبر بین‌المللی همچون جایزه اسکار بهترین فیلم غیر انگلیسی‌زبان[۵] ،گلدن گلوب و خرس طلایی از جشنواره فیلم برلین قابل ذکر است.[۶] اقبال مثبت منتقدان به «جدایی نادر از سیمین» تا جایی است که برخی آن را جزو ۱۰ فیلم برتر سال ۲۰۱۱ خوانده‌اند؛ اگر چه نقدهای مخالفی نیز بر آن وارد شده‌است.

فرهادی دربارهٔ ایدهٔ ایجاد فیلم می‌گوید:

من یک تصویری در ذهن خود داشتم که بعدها متوجه شدم از ماجرایی شکل گرفته که زمانی برادرم برایم تعریف کرده‌بود؛ مرد میان‌سالی که پدر پیر و مبتلا به آلزایمر خود را تنهایی حمام می‌کند. این تصویر مانند دکمه‌ای بود که من را وادار کرد برایش کت بدوزم![۷]

 

خلاصه داستان 

سیمین (لیلا حاتمی) می‌خواهد به همراه همسرش نادر و دخترش ترمه (سارینا فرهادی) از ایران برود و همه مقدمات این کار را فراهم کرده. اما نادر (پیمان معادی) نمی‌خواهد پدرش را که از بیماری آلزایمر رنج می‌برد تنها رها کند. این اختلافات باعث می‌شود سیمین از دادگاه درخواست طلاق کند اما دادگاه درخواستش رادر مورد مالکیت فرزندش رد می‌کند و مجبور می‌شود به خانه پدرش برگردد. ترمه تصمیم می‌گیرد پیش پدرش نادر بماند به امید اینکه مادرش سیمین پیش آنها برگردد. نادر نمی‌تواند از عهده مراقبت از پدرش بر بیاید پس برای این کار یک مستخدم به نام راضیه (ساره بیات) استخدام می‌کند. این زن جوان که باردار است این کار را بدون اطلاع همسرش حجت (شهاب حسینی) قبول کرده‌است. یک روز نادر به خانه بر می‌گردد و پدرش را در حالی که دستش با روسری به تخت بسته شده و از روی تخت به زمین افتاده و تنها رها شده می‌بیند. وقتی راضیه به خانه بر می‌گردد دعوای شدیدی در می‌گیرد که عواقب تراژیک آن نه تنها زندگی نادر را زیر و رو می‌کند بلکه تصویر دخترش از او را دستخوش تغییر می‌کند. راضیه به دلیل مرگ جنینش به بیمارستان منتقل می‌شود او و همسرش دلیل مرگ جنین را هل دادن نادر میدانند و از نادر شکایت می‌کنند و ...

 

اکران

این فیلم علاوه بر ایران[۸] در سینماهای کشور فرانسه،[۹] تایلند،[۱۰] آلمان،[۱۱] مجارستان،[۱۲] 

سوئد،[۱۳] سوئیس،[۱۴] بلژیک،[۱۵] هلند،[۱۶] برزیل، 

بریتانیا، ترکیه،[۱۷] کانادا،[۱۸] اسرائیل[۱۹] وآمریکا[۲۰] اکران شده‌است.

درامد

جدایی نادر از سیمین تنها در ۱۵ روز نخست اکران خود توانست فروشی معادل ۱ میلیارد و ۲۵۰ میلیون تومان، تنها با در اختیار داشتن ۲۴ سینما در تهران داشته باشد.[۲۱] همچنین این فیلم رکورد بیشترین فروش روزانهٔ یک فیلم غیر کمدی در سینمای ایران شکست و به فروش ۷۵ میلیون تومانی با اکران در ۲۴ سالن سینما دست یافت؛ این رکورد بعداً توسط فیلم من مادر هستم جا به جا شد.[۲۲]

این فیلم با فروش ۳ میلیارد و ۱۰۰ میلیون تومان در ایران، سومین فیلم پرفروش سال ۱۳۹۰ پس از فیلم‌های اخراجی‌ها ۳ و ورود آقایان ممنوع بود.[۲۳]

فروش جهانی جدایی نادر از سیمین تا اولین ماه سال ۱۳۹۱ (با احتساب فروش داخلی) ۱۹٫۳ میلیون دلار است.[۲۴]

جدایی نادر از سیمین پس از کسب جایزه اسکار با افزایش فروش در آمریکا مواجه گشت به طوری شرکت سونی پیکچرز که مسئولیت توزیع و پخش آن را برعهده داشت تعداد سالن‌های نمایش این فیلم را از ۱۶۰ به ۲۴۳ سالن افزایش داد. همچنین اعلام شد فروش این فیلم در هفته پس از دریافت جایزه اسکار نسبت به هفته قبل آن از رشد ۱۷۳ درصدی برخوردار بوده که این همین امر باعث گشت جدایی نادر از سیمین تا آن تاریخ بهترین عملکرد فروش در میان فیلم‌های برنده جایزه اسکار در آمریکا را به نام خود به ثبت برساند.[۲۵]

 

از نظر کاربران وب‌گاه IMDb این فیلم یکی از ۲۵۰ فیلم برتر تاریخ سینمای جهان[۲۶] و دومین فیلم برتر سال ۲۰۱۱ جهان می‌باشد.[۲۷]

فیلم جدایی نادر از سیمین نقدهای مثبتی از منتقدان سینمای جهان دریافت کرد. علی امینی نجفی می‌گوید: «فیلم جدایی نادر از سیمین از مقدمه‌چینی‌های زایدی که در بسیاری از فیلم‌های ایرانی، از جمله در فیلم پیشین فرهادی به نام درباره الی دیده می‌شود، دور مانده‌است.» وی اضافه کرد: «دغدغه حقیقت در این فیلم نیز مانند کار قبلی فرهادی آشکار است و مانند موتور یا محرکی درونی آدم‌ها را درگیر می‌کند، و این نیز به یمن فیلمنامه یکدست و استادانه فیلم است.»[۲۸] نیک جیمز سردبیر وب‌گاه اند ساوند در مورد فیلم گفت: «به نظر من این فیلم در بین فیلم‌های سال گذشته، هیچکاکی ترین فیلمنامه را دارد. فیلمنامه‌ای که ببننده را دائماً گول می‌زند و بعد غافلگیر می‌کند و مدام مسائل اخلاقی پیچیده‌ای را مطرح می‌کند، به طوری که شما هیچوقت نمی‌فهمید مقصر چه کسی بوده‌است.»[۲۹]

جدایی نادر از سیمین از طرف هیئت انتخاب فیلم ایران، برای شرکت در رشتهٔ بهترین فیلم خارجی‌زبان برای ۸۴اُمین دورهٔ جایزه اسکار معرفی شد[۳۰] و در ۲۴ ژانویه ۲۰۱۲ برای اولین بار در تاریخ سینمای ایران این فیلم توانست در دو بخش اصلی فیلمنامه تألیفی (غیراقتباسی) و فیلم خارجی برای اسکار نامزد شود.[۳۱] نخستین نامزد ایران برای دریافت این جایزه فیلم سینمایی بچه‌های آسمان به کارگردانی مجید مجیدی بود که در سال ۱۹۹۹ برای دریافت جایزه اسکار فیلم خارجی نامزد شده بود.[۳۲] نامزد شدن یک فیلم غیر انگلیسی زبان برای دریافت جایزه بهترین فیلمنامه غیراقتباسی به ندرت اتفاق می‌افتد.

داریوش مهرجویی در پی نامزدی جدایی نادر از سیمین در اسکار گفت: «به اصغر فرهادی عزیز تبریک می‌گویم و امیدوارم همان‌طور که طلسم جایزهٔ نوبل شکسته شد، این بار طلسم جایزهٔ اسکار توسط تو شکسته شود.»[۳۳]

فیلم جدایی نادر از سیمین در ۲۷ فوریه ۲۰۱۲ پس از اعلام نامش توسط ساندرا بولاک[۳۴]جایزه «بهترین فیلم خارجی» را از هشتاد و چهارمین مراسم اسکار گرفت و به اولین فیلم ایرانی‌ای تبدیل شد که این جایزه را دریافت کرد.[۳۵]

فرهادی در سخنرانی هنگام دریافت جایزه گفت:[۳۶]

در این لحظه ایرانیان بسیاری در سرتاسر جهان در حال تماشای ما هستند؛ و من می‌توانم تصور کنم که بسیار خوشحال‌اند. آن‌ها خوشحالند نه فقط به خاطر یک جایزهٔ مهم یا یک فیلم یا یک فیلمساز. بلکه به این خاطر که در زمانی که سخن از جنگ، تهدید، و خشونت میان سیاستمداران در تبادل است نام کشورشان ایران از دریچهٔ باشکوه فرهنگش به زبان می‌آید. فرهنگی غنی و کهن که زیر غبار سنگین سیاست پنهان مانده. من با افتخار این جایزه را به مردم سرزمینم تقدیم می‌کنم. مردمی که به همهٔ فرهنگ‌ها و تمدن‌ها احترام می‌گذارند و از دشمنی کردن و کینه ورزیدن بیزارند.

بازتاب‌ها[ویرایش]

هر چند در بسیاری از رسانه‌های دیداری و شنیداری صحبت‌های اصغر فرهادی در هنگام دریافت جایزهٔ انعکاس یافته اما خبرگزاری فارس ضمن اعلام این‌که فرهادی در هنگام دریافت جایزه دخترش را در آغوش کشیده، سخنان وی را این‌گونه منتشر کرد: «این جایزه را در حالی دریافت می‌کنم که همه جا در میان سیاستمداران صحبت از جنگ، خشنونت و نامهربانی است، ایران با آن فرهنگ درخشان، غنی و کهن خود که در زیر گرد و غبار سنگین سیاست مدفون شده، با شما حرف می‌زند.»[۳۷]

من با افتخار و غرور این جایزه را به مردم سرزمینم تقدیم می‌کنم. مردمی که علی‌رغم تمام دشمنی‌ها و تنش‌هایی که طی ماه‌های اخیر بر سر برنامه هسته‌ای ایران میان غرب و ایرانبه وجود آمده، برای تمام فرهنگ‌ها و تمدن‌ها ارزش قائلند.

اما سپس خبر منتشره خود را تغییر داد و قسمت مرتبط با برنامه هسته‌ای را حذف کرد.[۳۸]

محمد خاتمی از جمله مهمترین شخصیت‌های سیاسی ایران بود که ضمن تبریک این موضوع اظهار داشت: «هنر به طور عام و سینما به طور خاص از مهم‌ترین ابزارهایی است که می‌تواند در جهان ناامن، جنگ‌زده و پر از تبعیض و ناروایی و خودکامگی، موجب نزدیکی دلها و چیرگی انسانیت و محبت بر خشونت شود و گفتگوی فرهنگ‌ها و تمدن‌ها را به جای تنش و درگیری بنشاند.»[۳۷]

اصغر فرهادی در مصاحبه‌ای که با رویترز انجام داده از اهمیت فراوان خوشحالی مردم ایران برای خودش سخن به میان آورده و به سوال رویترز در رابطه با پیام فیلمش برای ایران و ایالات متحده آمریکا، این گونه پاسخ گفته‌است:[۳۷]

این فیلم برای مردم است نه برای اهالی سیاست.

وودی آلن که در بخش بهترین فیلمنامهٔ اورجینال، با فیلم نیمه شب در پاریس برنده شده بود، در مراسم اسکار حاضر نشد. تام برنارد مدیر پخش این فیلم در کمپانی سونی پیکچرز در توضیح عدم حضور وودی آلن گفت:[۳۹]

مقداری تلاش کردم تا او را راضی به حضور در مراسم نمایم اما آلن گفت بهترین فیلم سال، جدایی نادر از سیمین است و باقی مسائل دربارهٔ جوایز... هستند.

— پایان نقل‌قول
واکنش وزارت ارشاد[ویرایش]

وزارت ارشاد در عین حال که پیشتر در جشنواره فیلم فجر، از فیلم تقدیر کرد، پس از سیاسی شدن فیلم مانع برگزاری مراسم تقدیر (دوشنبه ۲۲ اسفند) از اصغر فرهادی از سوی اعضای کانون کارگردانان سینمای ایران و شورای عالی تهیه‌کنندگان سینمای ایران شد. شورای عالی تهیهکنندگان سینمای ایران در بیانیه‌ای نسبت به لغو مجوز برگزاری این مراسم از سوی «متولیان فرهنگی» کشور واکنش نشان داده و ابراز تاسف کرد. در این بیانیه خطاب به آقای فرهادی آمده است: «بنابود فقط بگوییم خسته نباشید. دست مریزاد. متولیان فرهنگی نگذاشتند، نشد، متاسفیم، افسوس.»[۴۰]

برنده شدن در گلدن گلوب ۲۰۱۲[ویرایش]

فیلم جدایی نادر از سیمین در ۱۵ ژانویه ۲۰۱۲، جایزه «بهترین فیلم غیرانگلیسی‌زبان» را از شصت‌ونهمین مراسم گلدن گلوب دریافت کرد و به اولین فیلم ایرانی‌ای تبدیل شد که این جایزه را دریافت می‌کند. جوایز گلدن گلوب توسط انجمن مطبوعات خارجی هالیوود اعطاء می‌شود. گلدن گلوب پس از اسکار مهمترین جایزه سینمایی در آمریکاست.[۴۱] این موفقیت موجی از شادی در ایران به راه انداخت.[۴۲]

اصغر فرهادی به همراه پیمان معادی روی صحنه حاضر شد و جایزه خود را از دست مدونا، خواننده معروف پاپ و کارگردان سینمایی، دریافت کرد و گفت: «وقتی بر روی صحنه می‌آمدم داشتم فکر می‌کردم که چه باید بگویم؟ آیا باید چیزی از مادرم یا پدرم بگویم، از همسر مهربانم، فرزندانم، دوستان خوبم یا از گروه فیلم‌برداری عالی و دوست داشتنی‌ام؟ اما حالا ترجیح می‌دهم از مردم‌ام بگویم. فکر می‌کنم آنها حقیقتاً مردمی صلح دوست هستند... بسیار متشکرم.»[۴۳]

فیلم آمریکایی و بوسنیایی‌زبان در سرزمین خون و عسل به کارگردانی آنجلینا جولی، گل‌های جنگ ژانگ ییمو از چین، پسری با دوچرخه ساخته برادران داردن از بلژیک و فیلم اسپانیایی پوستی که در آن زندگی می‌کنم به کارگردانی پدرو آلمودوار رقبای جدایی نادر از سیمین در بخش بهترین فیلم خارجی‌زبان بودند.[۴۴]

واکنش‌های داخل ایران[ویرایش]

موافقان[ویرایش]

در حالی که موفقیت این فیلم موجی از شادی در جامعه ایرانیان به راه انداخت[۴۲] اما صدا و سیما تنها در ساعات کم بینده و بسیار کوتاه به آن اشاره کرد.[۴۵] این فیلم واکنش‌های مختلفی از سوی جامعه هنرمندان[۴۶] ٫ سیاستمداران[۴۷] و شخصیت‌های جامعه ورزش[۴۸] را نیز دربرداشت.

  • راجر ایبرت منتقد سینما فیلم جدایی نادر از سیمین را بهترین فیلم سال ۲۰۱۱ دانست.[۴۹]
  • محمد خاتمی رئیس‌جمهور سابق ایران نیز با درج پیامی در وب‌سایت شخصی خود کسب جوایز بین‌المللی این فیلم را به اصغر فرهادی کارگردان این فیلم تبریک گفت.[۵۰]
  • دولت آمریکا نیز رسماً برای جایزه گلدن گلوب به اصغر فرهادی تبریک گفت.ویکتوریا نولند، سخنگوی وزارت خارجه ایالات متحده، گفت: «ما می‌خواهیم رسماً به اصغر فرهادی، کارگردان ایرانی، تبریک بگوییم... ما موفقیت او را تحسین می‌کنیم... موفقیت او سندی است بر غنا و انعطاف‌پذیری فرهنگ ایرانی.»[۵۱][۵۲]
  • جواد شمقدری معاون امور سینمایی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی تنها مقام رسمی دولتی بود که فیلم را تحسین نمود[۵۳] و موفقیت اصغر فرهادی را در جوایز گلدن گلوب به او تبریک گفت:

انقلاب اسلامی ایران آغاز رویش یک تمدن بزرگ است. تمدنی که در پرتو اخلاق، معنویت و عدالت می‌تواند، سعادت و رفاه و آرامش و نشاط واقعی را برای انسان سرگشته و دور افتاده از حقیقت و اصل خود به ارمغان آورد. هر بارقه‌ای از این گنجینه فرهنگی بی‌شک چشم‌ها را خیره خواهد کرد و اگر حجاب‌ها و موانع و تعصب‌ها کناری برود هر روز شاهد اقبال و توجه دیگران به آثار فرهنگی و تولیدات سینمایی ایران خواهیم بود. آقای اصغر فرهادی توانست از این حجاب‌ها و موانع بگذرد و قضاوتی بخردانه فیلم او را بر سکوی برگزیده‌ها بنشاند. این موفقیت را به وی و جامعه سینمای ایران و مردم خوب کشورمان تبریک می‌گویم.[۵۴]

  • عادل فردوسی پور مجری برنامه نود در جریان برنامه خود موفقیت اصغر فرهادی با فیلم «جدایی نادر از سیمین» را در جوایز گلدن گلوب تبریک گفت.[۵۵]
  • علی کریمی کاپیتان تیم فوتبال پرسپولیس و بازیکن تیم ملی فوتبال ایران نیز در مصاحبه‌ای با خبرآنلاین موفقیت بین‌المللی فیلم اصغر فرهادی را افتخاری بزرگ برای همه ایرانیان نامید.[۵۶]
  • مجید مجیدی کارگردان سینمای ایران نیز با انتشار متنی کسب جایزه گلدن گلوب بهترین فیلم غیرانگلیسی را به اصغر فرهادی تبریک گفت.[۵۷]
  • عباس کیارستمی کارگردان سینما نیز کسب جایزه گلدن گلوب فیلم خارجی زبان به اصغر فرهادی آنرا موفقیتی بی‌نظیر برای او خواند.[۵۸]

صدا و سیما فقط در بخش‌های بسیار کوتاه و عمدتاً در برنامهٔ خبری ۲۰:۳۰ بطور بسیار کوتاه از موفقیت این فیلم سخن گفت.

مخالفان

  • ابراهیم حاتمی‌کیا، اصغر فرهادی را فیلم‌سازی «تلخ‌کام» خواند. وی در ادامه جدایی نادر از سیمین را اثری «ناامید کننده» و ساخت آن را «نهایت بی‌اخلاقی» دانست.[۵۹]
  • فرج الله سلحشور، در واکنشی اظهار داشت: «جدایی نادر از سیمین یک فیلم در ضدیت اعتقادات مردم و توهین به فرهنگ و خانواده در ایران است و برای همین نمی‌توان گفت این فیلم برای ایران و ما افتخار آورده‌است. وی ادامه داد: مثلاً اگر کسی دزد خوبی باشد و بانکی را بزند و بعد به او جایزه بهترین دزد را بدهند و یا اگر دکتری متخصص تولید قرص‌های روانگردان باشد و جایزه بگیرد آیا واقعاً باید به آنها افتخار کرد؟ جدایی نادر از سیمین هم چنین نقشی را در گلدن گلوب ایفا کرد و برای ما پیرو رهبری‌ها کسب این جایزه هیچ افتخاری ندارد. جدایی نادر از سیمین به همراه تایید کنندگان (وزارت ارشاد) آن برای ارسالش به اسکار به کشور و اسلام خیانت کرده‌اند و به نظر من و تمام ولایتمداران جایزه گلدن کلوب جدایی نادر از سیمین هیچ افتخاری برای کشور و ملت ما نیست بلکه یک خیانت بزرگ در حق ملت است.»[۶۰]
  • علیرضا سجادپور مدیر کل اداره نظارت و ارزشیابی معاونت سینمایی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی گفت: «حمایت‌های ما سبب کسب جایزه توسط جدایی نادر از سیمین در گلدن گلوب شد. اگر ما این فیلم را به اسکار معرفی نمی‌کردیم شاید این همه جایزه نمی‌برد.» او در ادامه گفت: «خود مردم بدلیل سیاسی بودن جوایز خارجی، اعتماد چندانی به این جایزه‌ها ندارند و باید دلیل کم بودن بازتاب را از خود مردم سوال کنید.»[۶۱]
  • جمال شورجه کارگردان سینما این فیلم را همسو با اهداف کشورهای غربی، آمریکا و اسرائیل دانست.[۶۲]
  • وب‌سایت رجانیوز در یکی از مطالب خود با عنوان «اصغر فرهادی اول از همه با BBC مصاحبه کرد» در بخشی از این مطلب موفقیت فیلم اصغر فرهادی را مدیون بنگاه خبرپراکنی بی‌بی‌سیدانست.[۶۳] همچنین این وبسایت در دیگرمطالب خود گفت فرهادی «چهره‌ای سیاه، زشت و غیرواقعی از جامعه ایرانی» نشان داده است.[۶۴]
  • وحید کوچک‌زاده عضو شورای تبیین مواضع سازمان بسیج دانشجویی کشور پس از دست دادن اصغر فرهادی با آنجلینا جولی (دیگر نامزد گلدن گلوب بهترین فیلم غیرانگلیسی)٫ فرهادی را از نسل کارگردانان غرب‌زده و غرب‌گرا خواند.[۶۵]
  • مسعود فراستی به گفتهٔ وب‌سایت رجانیوز در برنامه هفت با اشاره به سرازیر شدن جوایز بین‌المللی به سمت این فیلم و احتمال زیاد اختصاص اسکار به آن، این اتفاق را نه بخاطر برجستگی هنری جدایی نادر از سیمین بلکه به خاطر رویکرد سیاسی این جشنواره‌ها دانست. وی با یادآوری رویکرد سیاسی بخش خارجی اسکار در اختصاص جایزه به فیلم‌های خارجی، تصویر چرکی را که این فیلم از فضای ایران ارائه می‌دهد، هم جهت با سیاستی دانست که به تحریم ایران در عرصه سیاسی می‌اندیشد و علت توجه به ساخته فرهادی را نه جنبه هنری که این هم داستانی سیاسی دانست. وی در مورد جایزه اسکار افزود:

تفاوت اسکار با جشنواره‌های کن و ونیز در این است که رو به صنعت دارد. اساساً در بخش داخلی رویکرد صنعتی دارد ولی در بخش خارجی باید کشف کند و اینجا است که اساساً سیاسی است... یادتان می‌آید بچه‌های آسمان را فیلم آقای بنینی هر دو کاندیدا بودند؛ ولی بنینی گرفت چون آخرین نمای آن یک ناو آمریکایی است که می‌آید و ناجی می‌شود. یعنی روشن است که سیاسی است[۶۶]

برخی از جایزه‌ها و نامزدی‌ها[ویرایش]

در ایران
سالجایزهبخشنام برندهنتیجه
۱۳۸۹ جشنواره فیلم فجر[۶۷] بهترین کارگردانی اصغر فرهادی برنده
بهترین فیلم‌نامه اصغر فرهادی برنده
بهترین صدابرداری محمود سماک باشی برنده
بهترین فیلم‌برداری محمود کلاری برنده
بهترین فیلم از نگاه تماشاگران اصغر فرهادی برنده
بهترین بازیگر نقش مکمل مرد شهاب حسینی دیپلم افتخار
بهترین بازیگر نقش مکمل زن ساره بیات دیپلم افتخار
بهترین فیلم اصغر فرهادی نامزد
بهترین بازیگر نقش اول زن لیلا حاتمی نامزد
بهترین بازیگر نقش مکمل زن سارینا فرهادی نامزد
بهترین چهره‌پردازی مهرداد میرکانی نامزد
بهترین صداگذاری محمدرضا دلپاک نامزد
بهترین تدوین هایده صفی‌یاری نامزد
۱۳۹۰ جشن خانه سینمای ایران[۶۸][۶۹] بهترین فیلم اصغر فرهادی برنده
بهترین کارگردانی اصغر فرهادی برنده
بهترین فیلم‌نامه اصغر فرهادی برنده
بهترین بازیگر نقش مکمل مرد شهاب حسینی برنده
بهترین پوستر فیلم علیرضا نصرتی دیپلم افتخار
بین‌المللی
سالجایزهبخشنام برندهنتیجه
۲۰۱۱ جشنواره بین‌المللی فیلم برلین[۷۰] خرس طلای بهترین فیلم اصغر فرهادی برنده
خرس نقره بهترین بازیگر مرد گروه بازیگران مرد فیلم برنده
خرس نقره بهترین بازیگر زن گروه بازیگران زن فیلم برنده
جشنواره بین‌المللی فیلم دوربان[۷۱] بهترین فیلم اصغر فرهادی برنده
بهترین فیلم‌نامه اصغر فرهادی برنده
جشنواره فیلم پولا[۷۲] بهترین فیلم اصغر فرهادی برنده
جشنواره فیلم سیدنی[۷۳] بهترین فیلم اصغر فرهادی برنده
جشنواره بین‌المللی فیلم ایروان[۷۴] زردآلوی طلایی بهترین فیلم اصغر فرهادی برنده
جشنواره فیلم آمستردام[۷۵] بهترین فیلم از نگاه مردم اصغر فرهادی برنده
جشنواره فیلم سن پترزبورگ[۷۶] بهترین فیلم اصغر فرهادی نامزد
جشنواره بین‌المللی فیلم ملبورن[۷۷] بهترین فیلم از نگاه مردم اصغر فرهادی نامزد
جشنواره فیلم سن‌سباستین[۷۸] بهترین فیلم بخش از نگاه دیگر اصغر فرهادی نامزد
جشنواره بین‌المللی فیلم فوکوئوکا[۷۹] بهترین فیلم اصغر فرهادی برنده
بهترین فیلم از نگاه مردم اصغر فرهادی برنده
جشنواره بین‌المللی فیلم ریگا[۸۰] جایزه FIPRESCI اصغر فرهادی نامزد
جشنواره فیلم ونکوور[۸۱] بهترین فیلم از نگاه مردم اصغر فرهادی برنده
جشنواره فیلم سیدنی بهترین فیلم اصغر فرهادی برنده
جشنواره فیلم مستقل بریتانیایی[۸۲] بهترین فیلم غیر انگلیسی زبان اصغر فرهادی برنده
جشنواره جهانی فیلم چهار بی‌بی‌سی[۸۳] بهترین فیلم اصغر فرهادی برنده
جشنواره فیلم آسیا پاسیفیک [۸۴] بهترین فیلم اصغر فرهادی برنده
بهترین دستاورد کارگردانی اصغر فرهادی نامزد
بهترین فیلم‌نامه اصغر فرهادی نامزد
بهترین بازیگر مرد پیمان معادی نامزد
حلقه منتقدان فیلم نیویورک[۸۵] بهترین فیلم غیر انگلیسی زبان اصغر فرهادی برنده
هیئت ملی بازبینی فیلم[۸۶] بهترین فیلم غیر انگلیسی زبان اصغر فرهادی برنده
جشنواره بین‌المللی فیلم هند[۸۷] بهترین کارگردان اصغر فرهادی برنده
جایزه ستلایت[۸۸] بهترین فیلم غیر انگلیسی زبان اصغر فرهادی نامزد
جشنواره بین‌المللی فیلم تورنتو[۸۹] دومین فیلم از نگاه تماشاگران اصغر فرهادی دوم
جشنواره بین‌المللی فیلم ابوظبی[۹۰] بهترین کارگردانی اصغر فرهادی برنده
انجمن منتقدان فیلم بوستون بهترین فیلم غیر انگلیسی زبان اصغر فرهادی برنده
انجمن منتقدان فیلم دالاس‌فورت وورث بهترین فیلم غیر انگلیسی زبان اصغر فرهادی برنده
انجمن منتقدان فیلم شیکاگو بهترین فیلم غیر انگلیسی زبان اصغر فرهادی برنده
۲۰۱۲ جشنواره منتقدان فیلم ونکوور[۸۵] بهترین فیلم غیر انگلیسی زبان اصغر فرهادی برنده
گلدن گلوب[۹۱] بهترین فیلم خارجی‌زبان اصغر فرهادی برنده
انجمن منتقدان فیلم دوبلین بهترین فیلم غیر انگلیسی زبان اصغر فرهادی برنده
انجمن ملی منتقدان فیلم بهترین فیلم اصغر فرهادی سوم
بهترین فیلم‌نامه اصغر فرهادی برنده
بهترین فیلم غیر انگلیسی زبان اصغر فرهادی برنده
جشنواره فیلم آسیا پاسیفیک بهترین فیلم‌نامه اصغر فرهادی برنده
انجمن منتقدان فیلم شمال تگزاس بهترین فیلم غیر انگلیسی زبان اصغر فرهادی برنده
جامعه منتقدان فیلم کانزاس سیتی بهترین فیلم خارجی اصغر فرهادی برنده
جوایز بودیل بهترین فیلم غیرآمریکایی اصغر فرهادی برنده
اتحادیه زنان روزنامه‌نگار فیلم بهترین فیلم غیر انگلیسی زبان اصغر فرهادی برنده
جامعه منتقدان فیلم آنلاین بهترین فیلم غیر انگلیسی زبان اصغر فرهادی برنده
بهترین فیلم‌نامه غیراقتباسی اصغر فرهادی نامزد
انجمن نویسندگان سینمای ترکیه[۹۲] بهترین فیلم خارجی اصغر فرهادی برنده
اسکار[۹۳][۹۴][۳۷] بهترین فیلم خارجی اصغر فرهادی برنده
بهترین فیلم‌نامه غیراقتباسی اصغر فرهادی نامزد
جایزه سزار[۹۵] بهترین فیلم خارجی اصغر فرهادی برنده
بفتا[۹۶] بهترین فیلم خارجی اصغر فرهادی نامزد
شتر طلایی جشنواره جیپور[۹۷] بهترین کارگردانی اصغر فرهادی برنده
بهترین بازیگر زن ساره بیات برنده
جایزه اسپیریت[۹۸] بهترین فیلم بین‌الملل اصغر فرهادی برنده
جشنواره فیلم آسیا[۹۹] بهترین فیلم اصغر فرهادی برنده
بهترین کارگردانی اصغر فرهادی برنده
بهترین فیلم‌نامه اصغر فرهادی برنده
بهترین تدوین هایده صفی‌یاری برنده
بهترین بازیگر زن لیلا حاتمی نامزد
جایزه دیوید دی دوناتلو[۱۰۰][۱۰۱] بهترین فیلم خارجی اصغر فرهادی برنده
انجمن منتقدان فیلم جنوب شرقی بهترین فیلم غیرآمریکایی اصغر فرهادی برنده
کارگردان اصغر فرهادی
تهیه‌کننده اصغر فرهادی
نویسنده اصغر فرهادی
بازیگران لیلا حاتمی
پیمان معادی
شهاب حسینی
ساره بیات
مریلا زارعی
سارینا فرهادی
بابک کریمی
علی‌اصغر شهبازی
کیمیا حسینی
شیرین یزدان‌بخش
موسیقی ستار اورکی
فیلم‌برداری محمود کلاری
تدوین هایده صفی‌یاری
توزیع‌کننده فیلمیران
مدت زمان
۱۱۹ دقیقه
کشور ایران
زبان فارسی
هزینهٔ فیلم ۵۰۰٬۰۰۰ دلار
فروش گیشه ۳٬۱۰۰٬۰۰۰ دلار (ایران)
۱۹٬۶۸۱٬۶۸۰ دلار (کل فروش جهانی)[۱]
مطالب مرتبط
ارسال نظر برای این مطلب

کد امنیتی رفرش
اطلاعات کاربری
  • فراموشی رمز عبور؟
  • آمار سایت
  • کل مطالب : 349
  • کل نظرات : 70
  • افراد آنلاین : 2
  • تعداد اعضا : 3
  • آی پی امروز : 36
  • آی پی دیروز : 38
  • بازدید امروز : 1,086
  • باردید دیروز : 51
  • گوگل امروز : 2
  • گوگل دیروز : 5
  • بازدید هفته : 1,375
  • بازدید ماه : 2,195
  • بازدید سال : 19,105
  • بازدید کلی : 123,128
  • کدهای اختصاصی

    الکسا

    تصوير استاتيك